Zener dioda se često koristi kao precizna referenca napona u elektroničkim krugovima

 




Zener dioda Testiranje ispravnosti 




Za to vam je potreban samo voltmetar. Mjerite napon zener diodi kad je uređaj pod naponom. Crnu žicu od multimetra stavite na anodu, a crvenu na katodu, Ako je napon 0V na Zener diodi, tada je ona u kratkom spoju ili je otpornik koji vodi do Zener u prekidu ili ne dobiva napon. Ako očitate veći napon od onog koji je otisnut na diodi tada je ona u prekidu.

Zenerova dioda je specifična vrsta poluvodičkog uređaja koji se koristi za stabilizaciju napona u električkim krugovima. Ona provodi struju u obrnutom smjeru kada je napona preko nje veći od određenog napona nazvanog Zenerov napon. Zenerove diode se često koriste kao regulatori napona ili za zaštitu od prenapona.

Zenerove diode imaju nekoliko ključnih karakteristika:

Zenerov napon (Vz): To je napon na kojem Zenerova dioda počinje provoditi struju u obrnutom smjeru. Kada se napona preko diode poveća iznad Zenerovog napona, dioda počinje provoditi struju u obrnutom smjeru kako bi održala napona na tom nivou.

Zenerova snaga (Pz): Ovo je maksimalna snaga koju Zenerova dioda može apsorbirati pri stabilizaciji napona. Važno je da se Zenerova dioda ne optereti iznad svoje Zenerove snage kako bi se izbjegla oštećenja.

Obrnuti napon (Vr): Ovo je maksimalni obrnuti napon koji Zenerova dioda može podnijeti prije nego što se oštetiti.

Obrnuta struja (Ir): Ovo je struja koja prolazi kroz diodu kada je u obrnutom smjeru. Zenerove diode su konstruirane tako da imaju nisku obrnutu struju.

Dinamička impedancija (Zz): To je promjena u struji kroz diodu kada se promijeni njen obrnuti napon. Manja dinamička impedancija ukazuje na bolju stabilnost napona.

Zenerov dioda se često koriste za stabilizaciju napona u raznim elektroničkim uređajima, kao i za zaštitu osjetljivih komponenata od prenapona. Pravilan odabir Zenerove diode u skladu s potrebama i parametrima električkog kruga ključan je za ispravno funkcioniranje.

Zener dioda je posebna vrsta diode, gdje dolazi do Zenerovog probijanja kada električno polje blizu spoja postane dovoljno snažno da izravno potakne valentne elektrone u vodljivu vrpcu. To znači da zener dioda propušta struju kroz sebe u obrnutom smjeru kada je napon dovoljno visok (zener napon).

Zener dioda se obično koriste kao komponente za referencu napona u mjernim krugovima, kao regulatori napona u nekim napajanjima niske snage i kao uređaji za zaštitu od prenapona. Općenito, u zenerskim krugovima mora se koristiti serija otpornika kako bi se ograničio protok struje kroz diodu.




Zener diode ima različite primjene zbog svojih karakteristika probijanja. Evo nekoliko uobičajenih načina korištenja Zener dioda:

 

  1. Referenca napona:
    • Zener diode se često koristi kao precizna referenca napona u elektroničkim krugovima. Njegova karakteristika održava konstantan napon na spoju čak i kad se promijeni ulazni napon.
  2. Regulacija napona:
    • Zener diode se koristi kao regulator napona u niskonaponskim napajanjima. Kombinacija Zener diode i otpornika može održavati stabilan izlazni napon čak i kad se ulazni napon mijenja.
  3. Zaštita od prenapona:
    • Zener diode se često koristi kao zaštita od prenapona. Kad napon pređe određenu razinu (zener napon), dioda provodi struju, ograničavajući napon na sigurnu razinu.
  4. Mjerenje struje i napona:
    • Zener diode se ponekad koristi u mjernim krugovima za precizno mjerenje struje i napona.
  5. Stabilizacija referentnog napona:
    • Zener diode se može koristiti za stabilizaciju referentnog napona u različitim vrstama elektroničkih uređaja.
  6. Kompjutorski krugovi:
    • U računalnim krugovima, Zener diode može igrati ulogu u preciznim referencama napona za analogno-digitalne pretvarače ili regulatorima napona.
  7. Telekomunikacije:
    • Zener diode se koristi u telekomunikacijskim sustavima za stabilizaciju napona i zaštitu od prenapona.
  8. Generiranje referentnih struja:
    • U nekim krugovima, Zener diode se koristi za generiranje referentnih struja, često u kombinaciji s drugim komponentama.

Ukratko, Zener diode je svestrana komponenta koja se često koristi u elektronici zbog svoje sposobnosti održavanja stabilnog napona i zaštite od prenapona.

Nema komentara:

Objavi komentar