Skretnica za zvučnike

Idealni zvučnik može reproducirati sve frekvencije od najnižeg basa do najviših visokih tonova ali nije još izumljen. Umjesto toga moramo koristiti dva ili više zvučnika kako bi reproducirali cijeli frekventni opseg. Kako bi postigli da zvučnik reproducira samo one frekvencije za koje je napravljen potrebna nam je skretnica ili filtar koji će propuštati samo određeni frekventni pojas.

 

 Aktivna skretnica

 





Skretnica može biti aktivna ili pasivna. Aktivna skretnica je spojena prije linijskog ulaza pojačala. Potrebno vam je jedno pojačalo za svaki par zvučnika što može biti prilično skupo rješenje.

Ali prednosti su te što je moguće miješati zvučnike s različitim impedancijama ili različitih osjetljivosti i balansirati sustav. Većina pojačala su opremljena s ugrađenom aktivnom skretnicom s podešavanjem frekvencije reza i može se uključivati i isključivati.

 

 

Pasivna skretnica

 

Pasivna skretnica se sastoji od zavojnica i kondenzatora i ponekad otpornika za prilagođavanje impedancije. Pasivni filtar se spaja između izlaza pojačala i zvučnika.

Zavojnica zaustavlja visoke frekvencije dok niske propušta, kondenzator radi na suprotan način. Mijenjanjem vrijednosti komponenata, mogu s postići različite frekvencije reza skretnice. Zavojnice moraju biti kvalitetne s velikim presjekom žice kako bi se izbjegla izobličenja i gubici. Zavojnice bez željezne jezgre su najbolje ali mogu biti prilično velike kod visokih vrijednosti induktiviteta. Za visoke vrijednosti koristimo zavojnice s željeznom jezgrom. Najbolji su poliesterski kondenzatori. Za velike kapacitete kondenzatora koriste s bipolarni kondenzatori. Otpornici se koriste za prilagođavanje impedancije. Aktivne skretnice kradu više snage od aktivnih.

 

 

Frekvencija reza skretnice

 

U dvostaznim sustavima s posebnim visokotoncem –tweeter normalna je frekvencija reza od 3 –8 kHz.

U trostaznim sustavima obično se odvaja bas na 200-400Hz, visokotonac na 3-8 kHz.

U četverostaznom sustavu frekvencija reza može biti. Subwoofer na 80 –130 Hz, bas – srednjetonac 400 – 600 Hz, i visokotonac na 3 –8 kHz.

Ovo je samo preporuka. Zavisno od karakteristika zvučnika mogu se koristiti druge frekvencije reza.

 

Primjeri skretnica bez sprežne kompezacije:

 


 

Fazni pomak u pasivnim skretnicama

Sve pasivne skretnice imaju fazni pomak u signalu. Skretnica od 6dB d ima fazni pomak od 90 stupnjeva a 12dB skretnica ima pomak od 180 stupnjeva. Zbog ovoga je potrebno fazno okrenuti visokotonac u sustavu kako bi dobili najbolji zvuk. U trostaznim sustavima je normalno fazno okrenuti visokotonac. Svi visokotonci u sustavu moraju imati jednaki polaritet (fazu). Također subwoofer s skretnicom od 12 dB treba pokušati fazno okrenuti. Ako se konus subwoofera pomiče ali ne možete dobiti dobar bas pokušajte im okrenuti polaritet. Ako su dva subwoofera spojena sa različitim polaritetima (fazom), zvuk s jednog zvučnika će poništiti zvuk s drugog zvučnika, što će uzrokovati slabu reprodukciju basa.

  

Sprežna kompezacija

Sprežna kompezacija je način izjednačavanja opterećenja zvučnika preko cijelog frekvencijskog raspona. Zvučnik od 4 ohma ima impedancijski vrh koji je za 25 puta veći od normalne impedancije na rezonantnoj frekvenciji (Fs). Kako bi prilagodili izračunatu skretnicu možete spojiti sprežni link u paralelu s zvučnikom. On je obično napravljen od kondenzatora i otpornika. Ako ne možete izračunati točne vrijednosti komponenata za sprežni link možete upotrijebiti kondenzator od 33µF u seriju s otpornikom od 3,9Ohma na većinu zvučnika od 4", 5,25" i 6,5".




Pasivne skretnice shema spajanja


Pasivna skretnica s niskim propustom 6dB


Skretnica ima pad od 6dB po oktavi. Izlaz iz pojačala je samo četvrtinu vrijednosti nakon pada od 6 dB. Taj filtar s zove obično filtar 1. reda. Obično se koristi za subwoofer i zaustavlja frekvencije iznad 100 Hz. Sastoji se od zavojnice. Vrijednost je u mH (Henry). 1H = 1000 mH


Pasivna skretnica s visokim propustom 6dB





Skretnica se sastoji od kondenzatora. Za kondenzatore vrijednosti od 10 µF i veće koriste se bipolarni elektrolitski kondenzatori. Za manje vrijednosti koriste se poliesterski kondenzatori. Kondenzator na slici propušta visoke frekvencije a zaustavlja niske.
   



Pasivna skretnica niskog propusta 12dB


Skretnica ima pad od 12dB po oktavi. Filtar se sastoji od zavojnice i kondenzatora. To je skretnica 2. reda. Skretnica se obično koristi za subwoofer kako bi zaustavila sve frekvencije preko 100 Hz. Kombinacija niskog i filtra visokog propusta se zove pojasni filtar.


Pasivna skretnica visokog propusta 12dB



Razlika između filtra niskog propusta i filtra visokog propusta je u tome što su kondenzator i zavojnica zamijenili mjesta. Filtar visokog propusta propušta visoke frekvencije a zaustavlja niske frekvencije.
   

 


Koristite zavojnice s malim otporom, zavojnice s zračnom jezgrom su najbolje. Zavojnice s željeznom jezgrom moraju se nositi s velikim strujama i magnetsko zasićenje jezgre može izazvati izobličenja u zvuku.
Kondenzatori moraju biti bipolarnog tipa nazivnog napona 50 – 100V.



Važno kod spajanja skretnice

Kad spajate skretnicu od 12dB niskog propusta bilo bi dobro zalemiti kondenzator direktno na priključke + i - bas zvučnika. Ako se bas zvučnik iskopča bez isključenja kondenzatora u isto vrijem pojačalo se može oštetiti. Filtar spojen bez zvučnika može preopteretiti pojačalo (ako se uključi) i uništiti izlazni sklop pojačala.