Piezo-električni materijali često se koriste u različitim vrstama pretvarača

 

Piezoelektricitet označava transformaciju mehaničkog naprezanja u unutarnje pomicanje električnog polja i obratno u materijalu. Piezo-električni materijali često se koriste u različitim vrstama pretvarača. Pretvarači preobražavaju jedan oblik energije u drugi.

Piezo motori (pokretači) pretvaraju električnu energiju u mehaničku energiju, dok piezo generatori (senzori) pretvaraju mehaničku energiju u električnu energiju. U većini slučajeva isti element može se koristiti za obavljanje oba zadatka. Jednoslojni listovi mogu se napuniti kako bi proizveli pokret u smjerovima debljine, duljine i širine.

Mogu se rastezati ili stiskati kako bi generirali električni izlaz. Tanki dvoslojni elementi najsvestranija su konfiguracija od svih. Mogu se koristiti poput jednoslojnih listova (sastavljenih od 2 sloja), mogu se savijati ili produživati. “Benders” postižu velike odstupanja u odnosu na druge piezo pretvarače.

Višeslojni piezo nizovi mogu isporučivati i podržavati velika opterećenja s minimalnim pridržavanjem, ali isporučuju male pokrete.

Tipičan piezo-električni pretvarač koji se koristi za generiranje zvuka ili ultrazvuka ima mehanički rezonantnu strukturu, zbog mase i krutosti piezo-električnog materijala. Zbog piezo-električnog učinka, ove se mehaničke svojstva manifestiraju kao električna ekvivalentna svojstva, pa je, primjerice, električna rezonantna frekvencija viđena na električnim terminalima jednaka mehaničkoj rezonantnoj frekvenciji.

Nema komentara:

Objavi komentar