Foto otpornik LDR

Fotootpornici (LDR) su doista otpornici koji se kontroliraju svjetlom i mijenjaju svoj otpor ovisno o intenzitetu svjetlosti koji na njih pada.



Operacija:

U mraku: Fotootpornici imaju visoki otpor, često u rasponu megaohma.

Kada su osvijetljeni: Njihov otpor značajno opada, ponekad čak i do samo nekoliko stotina oma, ovisno o intenzitetu svjetlosti.

Neke komponente mogu mijenjati vrijednost otpora zavisno od količine svjetlosti koja ih osvijetli. Što je veća količina svjetlosti, to je manji otpor. Postoji mnogo tipova foto otpornika, zavisno od osjetljivosti na svjetlo i vrijednosti otpora.  Kod fotoćelije na slici vrijednost otpora kad se osvijetli iznosi 200 Ω, a kad je u mraku vrijednost je 2 MΩ. Koristi se za regulaciju osvjetljenja.




Primjene:

Sklopovi za uključivanje svjetla na temelju svjetlosnih uvjeta: Fotootpornici se mogu koristiti za kontrolu sklopova na temelju prisutnosti ili odsutnosti svjetla. Primjerice, uključivanje svjetala kada se smrači i isključivanje kada se razvedri.

Sklopovi za uključivanje svjetla na temelju mraka: Slično tome, fotootpornici se mogu koristiti za aktivaciju sklopova kada nastupi mrak, poput uključivanja vanjskih svjetala kada sunce zađe.

Sklopovi detektora osjetljivi na svjetlo: Fotootpornici se mogu koristiti u raznim aplikacijama za detekciju svjetla, poput otkrivanja prisutnosti svjetla u sigurnosnim sustavima ili aktiviranja alarma.


Simbol:

Simbol za fotootpornik obično izgleda kao otpornik s strelicom koja pokazuje prema svjetlu ili kao svjetloosjetljiva dioda, što označava njezinu ovisnost o svjetlu. To bi izgledalo poput otpornika s strelicom koja pokazuje prema njemu ili simbola diode s zakrivljenom strelicom koja predstavlja svjetlost.

Fotootpornici se široko koriste u raznim elektroničkim sklopovima gdje je potrebno osjetiti ili kontrolirati svjetlo zbog svoje jednostavnosti, niske cijene i učinkovitosti.

Nema komentara:

Objavi komentar