Relej za automobil

Releji su prekidači kontrolirani električnom snagom, poput drugog prekidača, računala ili upravljačkog modula. Svrha releja je automatizirati ovu snagu kako bi se električni krugovi uključivali i isključivali u određeno vrijeme. Prava korist od releja nije samo automatizacija. Oni također omogućuju prebacivanje između dva kruga unutar istog releja.

12V DC relejni prekidači su najbolje rješenje za aplikacije s punim naponom, jer omogućuju da niskostrujni krug kontrolira visokostrujni krug, poput sirene vozila, prednjih svjetala, pomoćnih svjetala, motora ventilatora, puhalica i bezbroj komada opreme koja danas postoji u vozilima.
Pogled unutar releja



Ako bismo otvorili relej, vidjeli bismo elektromagnetnu zavojnicu, kontakt i oprugu. Opruga drži kontakt u mirovanju dok struja ne prođe kroz zavojnicu aktivirajući relej. Zatim zavojnica stvara magnetsko polje koje pomiče kontakt na suprotan pin.



Brojevi releja
Gledajući dijagram, vidimo raspored pinova tipičnog 12V releja. Napominjemo da je svaki pin numeriran. 85 i 86 su pinovi zavojnice dok su 30, 87 i 87a pinovi prekidača. 87 i 87a su dva kontakta na koja će se 30 spojiti. Ako zavojnica nije aktivirana, 30 će uvijek biti spojen na 87a. Zamislite to kao relej u obično zatvorenom (OFF) položaju. Kada se struja primijeni na zavojnicu, 30 se tada spaja na pin 87.
Sjajna stvar kod releja je što možete postaviti 87 i 87a da budu ili otvoreni ili zatvoreni, ovisno o tome kako želite da prekidač radi. Ako želite zatvoreni relej, povezat ćete se na 87a. Ako želite obično otvoreni relej, povezat ćete se na 87. Iako je većina releja označena na dnu, radi lakše identifikacije izvora napajanja, uvijek možete pronaći pin 30 postavljen u sredini i okomito na izlazne pinove.




Izlaz za relej


S obzirom da su 85 i 86 pinovi zavojnice, ovi pinovi će prenositi struju kroz svoju zavojnicu. Jedan od njih će se koristiti za uzemljenje struje, dok će drugi biti povezan s uključenim izvorom napajanja. 87 i/ili 87a bit će povezani s vašim kontroliranim dodacima koje želite uključivati i isključivati s relejem. 30 će tada biti pin povezan s napajanjem iz baterije.


Testiranje ispravnosti releja ohmmetrom



Promjenjivi releji
Promjenjivi relej prebacuje struju s jednog dodatka na drugi. Promjenjivi releji mogu se koristiti kao obično otvoreni releji, obično zatvoreni releji ili mogu prebacivati između oba ovisno o potrebama vaše aplikacije.
Obično otvoreni relej
Obično otvoreni relej kontrolira jedan dodatak umjesto prebacivanja između dva. Relej će imati samo kontakt 87; neće biti kontakta za dodatak 87a.
Vremenski releji
Vremenski relej s odgodom otpuštanja je podesivi relej koji može održavati napajanje od 2 sekunde do 15 minuta nakon što je napajanje isključeno. Vremenski relej s odgodom uključivanja odgađa opskrbu napajanja dodatku od 2 sekunde do 15 minuta. Ovaj proces je moguć zbog poluvodičkog vremenskog upravljanja.