Varistori Se Koriste Zaštitu Od Udarnog Previsokog Napona

 

Varistori (MOV – metal oxide varistor) se koriste  zaštitu od udarnog previsokog  napona u ulaznom dijelu televizora i drugih elektronskih uređaja. Obično su žarke boje i izgledaju kao keramički kondenzatori koji su umočeni u epoksidnu smolu. Uglavnom su smješteni iza osigurača za mrežni napon, paralelno s ulaznom linijom.

Različite vrste malih, laganih i visokoučinkovitih izmjeničnih izvora napajanja često se koriste kao napajanja elektroničkih uređaja. U izmjeničnom izvoru napajanja, elektromagnetski kompatibilni (EMC) filter postavlja se prije napajne mreže kako bi se spriječila provodne smetnje koje ulaze putem napajne linije. Međutim, budući da se udari munje i prenaponi pri prebacivanju ne mogu spriječiti samo EMC filtrom, prije EMC filtra postavlja se sklop za zaštitu od udara koristeći disk varistore. Kombinacije sa zaštitnicima od udara i drugim uređajima te njihove konfiguracije kruga variraju. Slični zaštitni krugovi ugrađeni su u AC adaptere koji se koriste za prijenosna računala i slične uređaje. Varistori se također koriste za produžne kablove i zidne utičnice s zaštitom od munje.

Kod niskog napona imaju vrlo visok otpor i imaju vrlo mali utjecaj na sklop. Kod pojave visokog napona, otpor im se jako smanji i na taj način otklanjaju visokonaponske špice bez obzira na polaritet napona.

U slučaju da je osigurač pregorio, a nema vidljivog oštećenja varistora, najjednostavniji test je da ga privremeno odlemite i vidite da li će problem nestati. Ako nije vidljivo vanjsko oštećenje, pogledajte pobliže i potražite sitne metalne kapljice koje su probile epoksidnu prevlaku, koja je ostala sjajna. Taj varistor je potrebno zamijeniti. Česti naponske špice mogu probiti izolacijske slojeve, i tako varistor može vući previše struje Obično varistori imaju određenu maksimalnu struju curenja pri određenom izmjeničnom naponu (obično oko 1mA).

 

Primjena varistora je raznolika i široka, a varistori se koriste u mnogim električnim i elektroničkim uređajima kako bi se osigurala zaštita od prenapona i udara. Evo nekoliko primjera primjene varistora:

  1. Zaštita električnih napajanja: Varistori se često koriste za zaštitu električnih uređaja i elektroničkih krugova od prenapona koji mogu uzrokovati oštećenje ili kvar. To uključuje računalne napajanja, kućanske aparate i industrijske uređaje.
  2. Zaštita LED rasvjete: LED svjetiljke su osjetljive na prenapone, pa se varistori koriste kako bi se osigurala pouzdana zaštita od udara munje i drugih prenapona.
  3. Motorski uređaji: Motorni uređaji, poput električnih motora, često generiraju prenapone tijekom rada. Varistori se koriste kako bi se zaštitili motori i povezani električni krugovi od tih prenapona.
  4. Solid-state releji (SSR): Solid-state releji često se koriste u elektroničkim krugovima, a varistori se koriste za zaštitu elektroničke opreme i izlaznih terminala SSR-a od udara i prenapona.
  5. Solarni električni sustavi: U solarnim električnim sustavima, varistori se koriste za zaštitu spojnih kutija, kondenzatora i drugih komponenata od prenapona koji mogu nastati uslijed promjena u vremenskim uvjetima.
  6. Električni uređaji s transformatorima za munje: Važni električni uređaji, kao što su medicinska oprema ili telekomunikacijski uređaji, koji koriste transformator za munje, koriste varistor kako bi se osigurala zaštita od udara munje.
  7. Industrijski uređaji: U industrijskim okruženjima gdje su prisutni visokenergetski udari i prenaponi, varistori se koriste kako bi se osigurala zaštita električnih krugova i uređaja od oštećenja.
  8. Upravljački krugovi za LED svjetla i elektroničke uređaje: U upravljačkim krugovima za LED svjetla i elektroničke uređaje, varistori se često koriste kako bi se osigurala zaštita elektronike od udara munje i prenapona.

Varistori su ključna komponenta u mnogim uređajima i sustavima koji zahtijevaju zaštitu od električnih smetnji i prenapona kako bi se osigurala pouzdana i sigurna operacija.

 

 

Izbor varistora je važan proces prilikom projektiranja električnih krugova jer određuje učinkovitost zaštite od prenapona. Evo nekoliko ključnih faktora koji trebaju biti uzeti u obzir prilikom odabira varistora:

  1. Napon prekida (clamping voltage): Napon prekida je najvažniji parametar varistora. To je napon pri kojem varistor postaje provodnik i počinje zaštititi krug. Treba odabrati varistor s naponom prekida nižim od najvišeg napona koji će biti prisutan u krugu.
  2. Najveća struja impulsa (peak current): Ovaj parametar označava maksimalnu struju koju varistor može podnijeti tijekom kratkotrajnog prenapona. Treba osigurati da varistor može nositi struju koja će se pojaviti u slučaju prenapona.
  3. Energija apsorpcije prenapona (surge energy absorption): Ovaj parametar mjeri koliko energije varistor može apsorbirati tijekom prenapona. Važno je odabrati varistor s dovoljnom energijskom apsorpcijom za zaštitu električnih komponenata.
  4. Brzina reakcije (response time): Brzina kojom varistor reagira na prenapon također je važna. Brža reakcija znači bolju zaštitu, ali može dovesti do veće potrošnje energije i kraćeg vijeka trajanja varistora.
  5. Radna temperatura (operating temperature): Važno je provjeriti temperaturne granice varistora i osigurati da će raditi u okruženju u kojem će biti postavljen.
  6. Tolerancija (tolerance): Varistori imaju toleranciju, što znači da se napon prekida može neznatno razlikovati od deklariranog. Treba uzeti u obzir tu toleranciju pri izboru varistora.
  7. Montaža i kućište: Ovisno o aplikaciji, odabir odgovarajućeg tipa montaže i kućišta može biti važan, posebno u industrijskim okruženjima.
  8. Cijena i dostupnost: Na kraju, cijena i dostupnost varistora također igraju ulogu u izboru, posebno u proračunima za projektiranje.

Pravilno prilagođavanje varistora specifičnim zahtjevima i uvjetima rada električnog kruga ključno je za njegovu uspješnu zaštitu od prenapona.

 

Nema komentara:

Objavi komentar