Osigurači vrste i primjena





U elektronici se koriste različite vrste osigurača kako bi se zaštitila električna oprema od preopterećenja i kratkih spojeva. Odabir odgovarajuće vrste osigurača ovisi o specifičnim zahtjevima i karakteristikama elektroničkog uređaja ili sustava te o sigurnosnim standardima koji se primjenjuju u određenim industrijskim ili kućanskim aplikacijama.






Stakleni osigurači:




Stakleni osigurači su česti u kućanstvima i starijim elektroničkim uređajima. Imaju stakleni cilindrični kućište s metalnim kontaktima na obje strane. Kada struja premaši određeni prag, metal se topi i prekida strujni krug, čime se štiti uređaj.

Topljivi osigurači i topljivi uređaji su bitni za zaštitu od pregrijavanja, uništenja, vatre i naponskih udara. Najuobičajeniji tip topljivog osigurača je 20×5 mm stakleni tip, koji se pojavljuje u 5 vrsta, TT, T.M.F. i FF poredanih po redu brzina djelovanja. Stakleni topljivi osigurači su dostupni u strujnim veličinama od 32 mA prema gore, nazivna struja je ona koju osigurač može stalno podnositi bez oštećenja.

Da bi se otopio osigurač, mora proći mnogo veća struja u vremenu koje ovisi o vremenu otapanja. Ova minimalna struja otapanja je tipično 50-100% viša nego nazivna struja. Svi osigurači imaju unutarnji otpor i zbog toga dolazi do pada napona dok rade.

Brzi osigurači imaju viši otpor nego tipovi sa zadrškom, i pad napona od 1V na HBC osiguraču kojim prolazi struja od 500mA je normalan.

Spori osigurači se koriste tamo gdje se očekuju da uklopna ili prolazna struja značajno pređu normalno postojano stanje struje.

Tip FF: manje od 0.001 sec.

Tip F: od 0.001 – 0.01 sec.

Tip T: od 0.01 – 0.1 sec.

Tip TT: od 0.1 – 1.00 sec.



Keramički osigurači:



Keramički osigurači koriste keramičko kućište i metalne kontakte. Oni su otporniji na visoke temperature i koriste se u uređajima koji generiraju toplinu, poput peći ili mikrovalnih pećnica.



ICP osigurač




ICP (Zaštitnik integriranog kruga) osigurači se obično koriste u potrošačkoj opremi. IC Protector igra ključnu ulogu u očuvanju integriteta električnih krugova osiguravajući da se prekoračenje struje brzo detektira i isključi. Ove karakteristike čine ICP pouzdanim sredstvom zaštite od kvarova koji mogu oštetiti ili uništiti osjetljive poluvodiče. Oni su u plastičnom obliku u oblicima koji su prikazani na slici. Brzo djeluju (200ms kod 300% struje) i nisu polarizirani, sa niskim padom napona i niskim (50-150V) nazivnim naponom. Brojčana oznaka koja slijedi nakon slova mora se pomnožiti sa 40 da bi se dobila nazivna struja u miliamperima: tako je ICP-N15 600mA, a ICP-F10 je tip od 400 mA.



Automobilski i Mini-Auto (blade) osigurači oznake vrijednosti po bojama




Automobilski osigurači su klasa osigurača koji se koriste za zaštitu žica i električne opreme u vozilima. Općenito su onamjenjeni za strujne krugove ne više od 32 volti istosmjerne struje, ali neki tipovi imaju namjenu za električne sustave od 42 volti. Dolaze u 6 različitih veličina.







Termički osigurači:


Termički osigurači reagiraju na povećanje temperature. Kad temperatura premaši određeni prag, osigurač se prekida i prekida strujni krug.



Toplotni osigurači, također nazivani termičkim prekidima, sigurnosni su uređaji koji se koriste u električnim krugovima kako bi pružili zaštitu od pregrijavanja aparata. Toplotni osigurači obično se isporučuju u aksijalnom ili radijalnom pakiranju, iako su neki toplinski osigurači sada dostupni kao čipovi.

Toplotni osigurači djeluju na sličan način kao i električni kartušni osigurači; kada uvjeti premaše određeni limit, krug će biti prekinut. Kod toplinskih osigurača, limit se temelji na temperaturi. Toplotni osigurači obično sadrže malu kuglicu u sebi ili imaju tanki komad žice koji se topi pri određenoj temperaturi. Kada se kuglica ili komad žice otope, krug se prekida. To se naziva ‘pucanjem’ ili ‘izgaranjem’. Većina toplinskih osigurača je jednokratna i nije obnovljiva. Nakon što se kuglica ili komad žice otope, toplinski osigurač trebat će zamijeniti prije nego što ponovno možete koristiti svoj uređaj. Obnovljivi osigurači dostupni su, ali obično imaju veći početni trošak od jednokratnih pandana. Za obnovljive osigurače, kada se rastopi vosak unutar njih, krug je prekinut. Međutim, kako se uređaj hladi, vosak će se ohladiti i stvrdnuti. To će ponovno zatvoriti krug i vaš uređaj može ponovno raditi.

Toplinski osigurači koriste se kako bi zaštitili aparate od pregrijavanja i mogu se pronaći u domaćim i industrijskim primjenama. To su sigurnosni uređaji koji pomažu u sprječavanju požara. Primjerice, toplinski osigurači mogu se naći u sušilicama za kosu, perilicama za rublje i aparati za kavu.

Svi toplinski osigurači imaju ocjenu temperature držanja i ocjenu temperature funkcioniranja. To su ključna mjerenja koja treba uzeti u obzir prilikom odabira odgovarajućeg toplinskog osigurača za vašu primjenu. Temperatura držanja, obično izražena u Celzijusima, određuje pri kojoj temperaturi osigurač može neprekidno raditi bez puštanja. To je granica sigurnog raspona temperature za osigurač. Temperatura funkcioniranja najniža je ocjena temperature (također u Celzijusima) pri kojoj će toplinski osigurač puknuti i krug će se prekinuti.



Pico subminijaturni osigurač




Pico osigurač je subminijaturni osigurač s aksijalnim olovom koji se nudi u verzijama s brzim djelovanjem i s vremenskim odmakom. Oznake napona Pico osigurača obično se kreću od 32 volta do 250 volti izmjenične struje s najčešćim osiguračima na 125 volti izmjenične struje. Radijalni vodiči dostupni su u nekim Pico serijama osigurača savijanjem aksijalnih vodova u položaju prema dolje. Pico osigurač obično ima UL priznanje i CSA odobrenje. Dostupne su i MIL Spec verzije Pico osigurača. Pico osigurači široko se koriste u područjima komunikacija, perifernih uređaja računala, potrošačke elektronike, energetike i rasvjete, industrije, sigurnosti, avionike i drugih područja.



Wickmann osigurač




T250 250ma 250 V PCB osigurač tvrtke Wickmann. brzina: T = sporo djelujuća Wickmanova serija:

Tijekom 1960-ih i 1970-ih minijaturizacija elektroničkih uređaja stvorila je aksijalni Picofuse i radijalni Microfuse. S tehnološkim napretkom, popularni TR5 osigurač koji štedi prostor predstavljen je 1980-ih, a nedavno je Wickmann predstavio “SM” seriju osigurača za površinsku montažu koji su koristili patentiranu tehnologiju spajanja elemenata. 0.040A do 6.3A



SMD osigurači:




SMD (Surface Mount Device) osigurači su montirani na površinu tiskane ploče. Oni su kompaktni i često se koriste u modernoj elektronici s visokom gustoćom komponenata.


Resetabilni osigurači


Resetabilni osigurači, također poznata kao PPTC osigurači (polimer, polifaza, termički osjetljiv osigurač) ili “samoponovljivi” osigurač, specifičan je tip osigurača koji reagira na promjene temperature kako bi zaštitio električne krugove. Evo nekoliko ključnih informacija o resetabilnim osiguračima:



Princip Rada: Resetabilni osigurači koriste polimerne materijale koji imaju termički osjetljive karakteristike. Kada struja premaši sigurnu razinu ili dođe do pregrijavanja, polimer se zagrije i mijenja svoje fizičko stanje, povećavajući električni otpor i prekida strujni krug.



Samoponovljivost: Nakon što se resetabilni osigurač aktivira i prekine strujni krug, vratit će se u svoje prvotno stanje kada se temperature normaliziraju. To znači da je osigurač “samoponovljiv” i može se koristiti više puta.

Primjene: Resetabilni osigurači često se koriste u raznim elektroničkim uređajima i napajanjima gdje je potrebna zaštita od preopterećenja i kratkih spojeva. Također se mogu koristiti u telekomunikacijskim sustavima, napajanjima računala te u automobilskoj i industrijskoj elektronici.

Specifikacije: Resetabilni osigurači dostupni su u različitim veličinama i radnim karakteristikama. Važno je odabrati odgovarajući osigurač koji odgovara specifičnostima električnog kruga i uređaja.

Usporedba s Konvencionalnim Otpornim Osiguračima: Za razliku od konvencionalnih otpornih osigurača koji se moraju zamijeniti nakon aktivacije, resetabilni osigurači eliminiraju potrebu za stalnom zamjenom. To čini ove osigurače praktičnijima u nekim primjenama.
Osiguranje Pouzdanosti Sklopa: Resetabilni osigurači igraju ključnu ulogu u održavanju integriteta električnih krugova tako što štite od preopterećenja i kratkih spojeva, čime se osigurava siguran rad povezane elektronike.

Koraci za Zamjenu: Ako resetabilni osigurač izgubi svoju funkcionalnost, važno je zamijeniti ga odgovarajućim modelom prema specifikacijama proizvođača kako bi se održala sigurnost i pouzdanost električnog sustava.

Resetabilni osigurači su ključni elementi u održavanju sigurnosti električnih sustava. Pri odabiru i zamjeni, važno je pridržavati se specifikacija proizvođača i osigurati kompatibilnost s električnim krugom.



HBC osigurači




HBC osigurač je osigurač dizajniran da izdrži veću struju od nazivne vrijednosti osigurača bez pucanja ili lomljenja.

Osigurač nominalne vrijednosti od 100 A, primijenjen na motor, na primjer, trebao bi pregorjeti (s topljivom karikom koja oslobađa strujni krug tako što postaje prekid u krugu) nakon što struja prijeđe 100 A. Brzina kojom osigurač pregori može biti brza ili spora. Spori osigurači koriste se tamo gdje blaga prekomjerna struja ne utječe negativno na zaštićeni strujni krug, ali se mora zaštititi od kontinuirane prekomjerne struje. Ovo je jedna od strategija za izbjegavanje ‘neugodnog’ pregorjevanja osigurača i daleko sigurnija od prekomjerne struje pregorjevanja osigurača. Brzi osigurači trebali bi pregorjeti u trenutku kada struja premaši nazivnu struju, što bi trebalo odabrati da omogući siguran rad strujnog kruga, ali pregorjeti prije nego što se pojave struje koje oštećuju komponente. Neuspjeh da se osigura da osigurač pregori bez oštećenja strujnog kruga, ali i dalje omogućuje normalan rad pri krajnjim dopuštenim strujama, znak je lošeg dizajna kruga ili lošeg izbora osigurača.

HBC osigurači (visoka prekidna struja), koji se nazivaju i HRC (visoka prekidna struja), osigurači su dizajnirani da prekinu strujni krug, a da se sami ne prekinu, pri strujama mnogo većim od nazivne struje udara. Budući da osigurači obično rade zagrijavanjem elementa za spajanje od struje, prekomjerna struja može biti stotine do stotine tisuća puta veća od nazivne struje udarca. Ako kućište osigurača pukne pod pritiskom isparenog metala ili rasprši otopljeni metal iz puknutog kućišta pod tlakom pare, to može stvoriti opasnost, kako od letećih krhotina i opeklina za osoblje, tako i mogućnost da tečni metali izazovu dodatna oštećenja kruga, uključujući stvaranje novih kratkih spojeva.



Automatski osigurači (Circuit Breakers):




Automatski osigurači su prekidači koji se automatski vraćaju u položaj “ON” nakon što se riješe problemi. Koriste se u mnogim električnim sustavima za zaštitu od preopterećenja.



Osigurač nije jedini uređaj za zaštitu kruga koji dizajneri koriste. Postoje i drugi pasivni uređaji koji pružaju druge oblike zaštite ograničavanjem, blokiranjem, ranžiranjem ili “preprekom” prekomjernih strujnih ili naponskih udara. Međutim, nijedan od njih ne nudi jasno i nepovratno prekid struje osigurača. Oni ne zamjenjuju funkciju osigurača, ali se mogu koristiti tamo gdje osigurač nije odgovarajuća zaštitna opcija ili kao dopuna djelovanja osigurača gdje to ima tehničkog smisla. Među ostalim dobro poznatim zaštitnim sklopovima su:

Varistor metalnog oksida (MOV)
Termistor s pozitivnim temperaturnim koeficijentom (PTC).
Dioda za suzbijanje prijelaznog napona (TVS).
Cijev s izbojem plina (GDT)
Polimerni PTC resetirajući osigurač

Poput osigurača, svaki od njih ima ulogu u pružanju zaštite strujnog kruga, ali osnovni prekid strujnog kruga, topljivi umetak zadržava svoju ulogu i funkciju u mnogim izvedbama zbog svoje kombinacije karakteristika uključujući dosljednost, izravno djelovanje i nepovratnost.

Nema komentara:

Objavi komentar