Kako Provjeriti Neispravne SMD Kondenzatore

 SMD kondenzatori

SMD kondenzatori

Kondenzatori su čest izvor kvarova u elektroničkoj opremi i mogu postati neispravni na različite načine. Neki se kvare zbog prenapona ili skokova napona. Elektrolitički kondenzatori doživljavaju kvarove koji počinju kao sićušni putevi struje kroz dielektrik i napreduju do mogućih kratkih spojeva između ploča.

Postoje tri pristupa za rješavanje problema na koje se sumnja na kondenzator: vizualni pregled, ispitivanje unutar strujnog kruga i testiranje izvan strujnog kruga.

 

Pukotine na neispravnom smd kondenzatoru
Pukotine na neispravnom smd kondenzatoru

 

Vizualni pregled

Potražite kondenzatore koji pokazuju znakove promjene boje, pukotine ili pougljenje. Ponekad je neuspjeh očit. Potražite hladne lemljene spojeve koji mogu ukazivati ​​na prisutnost topline u jednom trenutku. Koristite povećalo i potražite napuknute kondenzatore, siguran znak kvara.

 

Ispitivanje unutar strujnog kruga

Ispitajte kondenzatore u krugu multimetrom postavljenim za mjerenje otpora. Imajte na umu da na ploči mogu postojati i drugi strujni putovi, što rezultate multimetra čini nepouzdanima. Ako je kondenzator spojen između vrata MOSFET-a i mase, na primjer, a multimetar pokazuje kratki spoj, ili kondenzator ili MOSFET bi mogli biti loši.

 

Testiranje izvan strujnog kruga

Uklonite kondenzator iz strujnog kruga kako biste ga testirali. Kondenzatori se lako uklanjaju termičkom pincetom ili ručnim dijelom za odlemljivanje vrućim zrakom. Testirajte kondenzator multimetrom za mjerenje otpora. Dobar kondenzator testirat će preko granice (OL) na zaslonu mjerača. Multimetri obično nemaju više od nekoliko volti na svojim vodovima, ali kondenzatori će se povremeno pokvariti pod višim naponom dok testirate OK na multimetru.

Kada element elektroničke komponente razvije pukotinu, doći će do kvara kratkog spoja ili kvara otvorenog kruga.

Slično tome, pucanje lema će se dogoditi kada dođe do napetosti između ploče i spoja, što može uzrokovati mogući pad komponente ili kvar otvorenog kruga ili drugi kvar.

Potrebna je opreznost prilikom korištenja komponenti na mjestima s ekstremnim temperaturnim promjenama, poput motornog prostora automobila ili uređaja s izvorom topline.

 

 

Uzrok pukotina na keramičkom smd višeslojnom kondenzatoru

 

 

Analiza učestalosti pojedinih načina kvara za različite kondenzatore
Analiza učestalosti pojedinih načina kvara za različite kondenzatore


Nema komentara:

Objavi komentar