Vrste fiksnih otpornika


Ugljeni otpornici




Ugljeni ili karbonski otpornici imaju opću primjenu, vrlo su jeftini i obično s tolerancijom vrijednosti otpora od +/- 5%. Nazivna snage od 1/8, 1/4, i 1/2W se najčešće koriste. Ugljeni otpornici imaju jednu manu, a to je da su skloni proizvoditi šum u analognim sklopovima.


Žičani otpornici



   
Žičani otpornici ne mogu se koristiti na visokim frekvencijama, zato jer namotaji predstavljaju induktivitet pa tako njihova upotreba može promijeniti karakteristike sklopa. Mogu biti izuzetno točni za upotrebu u multimetrima, osciloskopima i drugim mjernim instrumentima. Neki tipovi otpornika mogu propustiti veliku struju bez pregrijavanja i upotrebljavaju se u napajanjima.

Metal film otpornici




                   

Metal film otpornici se koriste kad su potrebne točnije vrijednosti otpora. Tolerancija otpornika je oko +/- 0,05%. Otpornici tolerancije +/- 1% su više nego dovoljne u većini sklopova. Materijal za izradu metal film otpornike je Ni-Cr. Metal film otpornici se koriste u mostovima, filtrima, skretnicama i nisko šumnim analognim signalnim sklopovima.


  

SIL mreža otpornika




(Single In Line) je mreža otpornika. On je sastavljen od više otpornika iste vrijednosti u istom kućištu. Neke mreže otpornika mogu imati otisnute oznake «4S» što označuje da kućište sadrži 4 nezavisna otpornika koji nisu međusobno povezani unutar kućišta. Kućište ima 8 izvoda umjesto 9.


Ostali tipovi otpornika


             
Ostali tipovi otpornika su: metal glaze, čije karakteristike su visoki otpor pri maloj veličini i otpornost na vanjsko zagrijavanje, Cermet sa sličnim prednostima i thick – film, debeloslojni otpornici koji se tiskaju sitotiskom pomoću ugljene tinte na podlogu, obično u formi koje imaju u sebi nekoliko otpornika za aplikacije koje nisu kritične.