PTC otpornici

 


PTC je otpornik s pozitivnim temperaturnim koeficijentom kod kojeg otpor naglo poraste kod određene temperature.


PTC termistori (posistor) se koriste za zaštitu uređaja od prevelike struje kao zamjena za osigurač. Struja prolaskom kroz PTC uzrokuje zagrijavanje PTC otpornika što povećava otpor i tako smanjuje struju kroz uređaj.


Primjenjuje se za zaštitu od prevelike struje i zaštitu od kratkog spoja kod transformatora, punjača baterija, prekidača, switching napajanja, adaptera, instrumenata, zavojnica, kontrolnih panela , klima uređaja, hladnjaka, automobilske elektronike itd.



Zaštita od prevelike struje

Ako struja kroz sklop pređe limit, PTC reagira na veću struju samo-zagrijavanjem i brzo zaštiti sklop.




Senzor za pregrijavanje motora i transformatora
PTC posistor se može koristiti kao senzor pregrijavanja motora, namotaja transformatora, tranzistora snage i drugih uređaja. Slika prikazuje senzor pregrijavanja motora koji koristi relej.





Za indikaciju temperature
Ako se određena temperatura dostigne (ovisno o korištenom PTC otporniku) neonska lampica će zasvijetliti.





Za pokretanje motora
Ako se koristi PTC otpornik kao bezkontakti relej za pokretanje hladnjaka i klima uređaja, može se postići snažni obrtni moment.




Za demagnetiziranje CRT ekrana




PTC termistori se koriste kao timer u sklopu zavojnice za demagnetiziranje katodnih cijevi televizora i CRT monitora. Za efektivno demagnetiziranje potrebno je da magnituda izmjeničnog magnetskog polja koje proizvodi zavojnica ravno i kontinuirano opada a ne naglo, što PTC postiže prirodno kako se zagrijava.