Varistori



Varistori (MOV – metal oxide varistor) se koriste  zaštitu od udarnog previsokog  napona u ulaznom dijelu televizora, videorekordera i drugih elektronskih uređaja. Obično su žarke boje i izgledaju kao keramički kondenzatori koji su umočeni u epoksidnu smolu. 


Uglavnom su smješteni iza osigurača za mrežni napon, paralelno s ulaznom linijom. Kod niskog napona imaju vrlo visok otpor i imaju vrlo mali utjecaj na sklop. Kod pojave visokog napona, otpor im se jako smanji i na taj način otklanjaju visokonaponske špice bez obzira na polaritet napona.



Kad prenapon premaši nazivnu energetsku absorbciju varistora dolazi do njegovog uništenja i pregaranje zaštitnog strujnog osigurača. U slučaju da je osigurač pregorio, a nema vidljivog oštećenja varistora, najednostavniji test je da ga privremeno odlemite i vidite da li će problem nestati. 
Ako nije vidljivo vanjsko oštećenje, pogledajte pobliže i potražite sitne metalne kapljice koje su probile epoksidnu prevlaku, koja je ostala sjajna. Taj varistor je potrebno zamijeniti. Česti naponske špice mogu probiti izolacijske slojeve, i tako varistor može vući previše struje. Obično varistori imaju određenu maksimalnu struju curenja pri određenom izmjeničnom naponu (obično oko 1mA). 




Specifikacije varistora



Varistori su vrsta otpornika koja nema specifikacije otpora u Ohmima ili snazi u Watima. Kod varistora najvažnija specifikacija je okidni ili stezni napon (clamping voltage). 

Stezni napon je napon kod kojeg se otpor varistora naglo smanji i kratko spoji strujni krug.  Na primjer za mrežni napon od 230V odgovarajući varistor od 275V je dobar izbor. 

Absorbcija/disipacija u džulima pokazuje koliko energije varistor može absorbirati, veći broj je i bolja zaštita. Varistori od 200J do 400J nudi dobru zaštitu, 600J i više je još bolja zaštita, također se može i više varistora spojiti paralelno. 

Vrijeme odziva, varistori su brzi ali je potrebno neko vrijeme za aktiviranje. Što je duže vrijeme odziva duže će uređaj biti izložen prenaponu. Vrijeme odziva od 1nS je u redu. 







Naponski tranzijenti inducirani grmljavinom i uključivanjem klima uređaja, motora i kompresora




Iako je direktan udar groma očito destruktivan, prenaponski tranzijenti inducirani u mreži nisu rezultat direktnog udara groma u energetsku mrežu. Kad munja udari u blizini kabelskih vodova  stvara se magnetsko polje koje inducira prenaponske tranzijente velike magnitude. Na slici je prikazan udar groma između dva oblaka koji ne utječe samo na zračne vodove nego i na podzemne vodove. Čak i udar groma na udaljenosti od 1,6 kilometra može generirati napon od 70V na električnim kablovima, dok na udaljenosti od 150m taj naponski tranzijent može biti i 10kV.





Uzrok prenapona i naponskih šiljaka u mreži je rad električnih uređaja velike snage kao što su klima ueđaji, hladnjaci i liftovi. Uključivanje velikih potrošača kao što su motori i kompresori uzrokuje prenaponske šiljke koji  mogu trenutno ili postepeno uništiti osjetljive elektronske uređaje, pa bi dobra ideja bila zaštiti elektronske uređaje kao što su računala, TV i HiFi uređaji sa zaštitinim utičnicama u koje su ugrađeni varistori. 

Također takve zaštitne utičnice štite telefonske, antenske kablove i uređaje koji su spojeni na njih od visokonaponskih impulsa generiranim udarom groma u blizini kuće.