Zvučničke kutije za automobil

Kompresione kutije


         

Kompresione kutije su jednostavne za izradu. Veličina nije kritična, ali ne smiju biti premale. Veličinu kutije određuju podaci zvučnika kao što su Fs, Qts, Vas i X-max određuju veličinu kutije. Kutija mora biti hermetički zatvorena. Koristi se za ugradnju u vrata ili kick-panele. Većina zvučnika promjera od 4, 5,25 i 6,5" se može ugraditi u kompresione kutije. Kutije je potrebno ispuniti akustičnom vunom do 75 –100% volumena. 

Zatvorene kutije imaju manju efikasnost nego bas-reflex ali mogu podnijeti veće snage i lako ih je napraviti. 

Subwoofer u zatvorenoj kutiji stvara čvršći bas koji je prikladniji za audiofilsko slušanje klasične, jazz i soft-rock glazbe. Ako koristite subsonic filtar 30-40 Hz na linijskom ulazu u pojačalo dobit ćete čvrsti i dobro definiran bas.


Bas-reflex kutije


                


Kutije u bas-reflex kutijama ima veću efikasnost (3dB). Zvuk iz te kutije i otvora rade zajedno stvarajući veći zvučni pritisak. Zvuk iz otvora mora biti u istoj fazi kao i zvuk iz zvučnika jer bi u suprotnom zvuk bio loš.


Prednosti

Optimalna kutija s otvorom ima veću učinkovitost i veći izlaz u rasponu od 40Hz do 60Hz nego optimalna zatvorena kutija.

Optimalna kutija s otvorom pruža veći doživljaj basa nego optimalna zatvorena kutija.

Veličina kutije se određuje prema specifikacijama zvučnika koji se ugrađuje. Manja kutija ima veću rezonatnu frekvenciju nego velika. Kutija ne smije biti tako velika da zvučnik reproducira ispod svoje rezonantne frekvencije (Fs), jer gubi snagu. Otvor na kutiji mora biti na istoj strani kao i zvučnik, ali je nekad to nemoguće izvesti. Bas refleksna cijev unutar kutije mora imati slobodan prostor od zida kutije najmanje veličine promjera otvora. Veći zvučnici trebaju veću cijev kao bi izbjegli zviždeći zvuk. Koristite cijevi s koničnim otvorom. Obično su to PVC cijevi promjera 3" i 4". Cijev ne mora biti potpuno unutar kutije već ju možete provući kroz zadnju policu.


Band-pass kutije


                               

Kod band pass kutija zvučnik je skriven unutar kutije, sav zvuk izlazi kroz cijev. Postoje različiti tipovi kutija i svi su teži za izradu.


Izgradnja band-pass kutije


Izgradnja band-pass kutije je složenija nego izrada kutije s otvorom (vented-box). Kao i kod kutija s otvorom, parametri dizajna za ventilirani dio moraju se pažljivo slijediti. (Zatvoreni dio je otporniji na manje varijacije u dizajnu i izradi.) Srećom, postoje mnoge gotove band-pass kutije koje su dizajnirane da izvuku maksimalni izlaz iz gotovo svakog subwoofera. Gotove band-pass kutije su snažno preporučene ako morate imati band-pass kutiju. Ako se odlučite sami izraditi band-pass kutiju, koristite medijapansku ploču (MDF), ljepilo i vijke za konstrukciju kutije te obavezno zapečatite sve spojeve silikonskim kitom.


Band-pass kutije se preporučuju samo za entuzijaste koji žele visoke razine zvučnog tlaka (SPL) bez obzira na zvučnu točnost. Ako su vaš cilj visoki SPL i izvrsno zvučeći bas, preporuča se odabrati kutiju s otvorom (vented enclosure).