Motori za perilice rublja

 



Univerzalni AC motori često se koriste u perilicama rublja zbog svoje jednostavnosti i sposobnosti rada na izmjeničnu struju (AC). Ovi motori su poznati po svojoj visokoj brzini i snazi, ali imaju i nekoliko specifičnih karakteristika koje ih razlikuju od drugih tipova motora. Evo nekoliko ključnih informacija o univerzalnim AC motorima u perilicama rublja:

  1. Visoka brzina i snaga: Univerzalni AC motori mogu raditi pri vrlo visokim brzinama, što je korisno za fazu centrifuge u perilicama rublja, gdje je potrebno brzo okretanje bubnja kako bi se učinkovito uklonila voda iz odjeće.

  2. Jednostavnost konstrukcije: Ovi motori imaju jednostavnu konstrukciju koja im omogućuje da budu relativno jeftini za proizvodnju i održavanje.

  3. Sposobnost rada na AC i DC: Iako se prvenstveno koriste na izmjeničnu struju, univerzalni motori mogu raditi i na istosmjernu struju (DC), što ih čini svestranima u različitim aplikacijama.

  4. Visoka razina buke: Jedan od nedostataka univerzalnih AC motora je njihova visoka razina buke. Zbog mehaničkih četkica koje dolaze u kontakt s komutatorom, ovi motori mogu biti prilično bučni tijekom rada.

  5. Kratak vijek trajanja četkica: Četkice u univerzalnim motorima podložne su trošenju, što znači da će motor zahtijevati redovito održavanje i zamjenu četkica kako bi se osigurao nesmetan rad.

  6. Veća potrošnja energije: U usporedbi s BLDC motorima, univerzalni AC motori imaju veću potrošnju energije, što može rezultirati višim troškovima električne energije tijekom vremena.

  7. Regulacija brzine: Iako je moguća regulacija brzine, univerzalni AC motori nemaju tako preciznu kontrolu brzine kao što to imaju BLDC motori. Ipak, mogu se koristiti različiti elektronički regulatori za upravljanje brzinom motora.

U perilicama rublja, univerzalni AC motori se obično koriste za pogon bubnja i pumpe. Iako su bučniji i zahtijevaju više održavanja, njihova visoka snaga i brzina čine ih pogodnima za intenzivne cikluse pranja i centrifuge.

Sve u svemu, univerzalni AC motori su pouzdani i učinkoviti za upotrebu u perilicama rublja, no imaju određene nedostatke kao što su buka i potreba za redovitim održavanjem.




BLDC (Brushless DC) motori su sve popularniji u modernim uređajima, uključujući i perilice rublja. Ovi motori nude niz prednosti u odnosu na tradicionalne motore s četkicama, kao što su veća učinkovitost, manja buka i dulji vijek trajanja. Evo nekoliko ključnih informacija o BLDC motorima u perilicama rublja:

  1. Efikasnost: BLDC motori su energetski učinkovitiji jer ne koriste četkice koje stvaraju trenje i gubitak energije. To rezultira manjom potrošnjom električne energije i nižim troškovima rada.

  2. Niska razina buke: Zbog nedostatka četkica, BLDC motori rade tiše. Ovo je posebno korisno u kućnim uvjetima gdje buka može biti smetnja.

  3. Dugovječnost: Bez četkica koje se troše, BLDC motori imaju dulji vijek trajanja i zahtijevaju manje održavanja.

  4. Veća kontrola: BLDC motori omogućuju precizniju kontrolu brzine i okretaja, što može poboljšati performanse perilice rublja, posebno u različitim fazama pranja.

  5. Kompaktnost: Ovi motori su često manji i lakši od tradicionalnih motora, što omogućuje dizajn kompaktnih i učinkovitijih uređaja.

  6. Manje pregrijavanja: BLDC motori se manje zagrijavaju, što smanjuje rizik od pregrijavanja i potencijalnih oštećenja.

U perilicama rublja, BLDC motori se obično koriste za upravljanje bubnjem. Precizna kontrola brzine rotacije bubnja omogućuje različite cikluse pranja i centrifuge, prilagođene specifičnim vrstama tkanina i razinama zaprljanosti.

Ukratko, perilice rublja s BLDC motorima pružaju bolju učinkovitost, tiši rad i dulji vijek trajanja, što ih čini sve popularnijim izborom među potrošačima.


Motori s izravnim pogonom (Direct Drive) sve su popularniji u perilicama rublja zbog svoje učinkovitosti, pouzdanosti i tihog rada. Ovi motori izravno su povezani s bubnjem perilice, što eliminira potrebu za remenjem i remenicama. Evo nekoliko ključnih informacija o motorima s izravnim pogonom u perilicama rublja:

  1. Izravna povezanost: Budući da su motori s izravnim pogonom direktno spojeni na bubanj perilice, nema potrebe za remenima koji se mogu trošiti ili lomiti. To smanjuje potrebu za održavanjem i povećava pouzdanost uređaja.

  2. Tiši rad: Odsutnost remenja i remenica smanjuje broj pokretnih dijelova koji mogu stvarati buku. Motori s izravnim pogonom rade vrlo tiho, što je posebno korisno u kućanstvima gdje je buka neželjena.

  3. Manje vibracija: Zbog izravnog spoja s bubnjem, motori s izravnim pogonom stvaraju manje vibracija tijekom rada. To rezultira stabilnijom perilicom koja manje "skače" tijekom centrifuge.

  4. Veća energetska učinkovitost: Motori s izravnim pogonom često su učinkovitiji jer nema gubitaka energije kroz prijenosne mehanizme kao što su remeni. To može smanjiti potrošnju električne energije i pridonijeti manjim računima za struju.

  5. Dugovječnost: Zbog manje pokretnih dijelova i smanjenog trošenja, motori s izravnim pogonom obično imaju duži vijek trajanja u usporedbi s tradicionalnim motorima s remenom.

  6. Precizna kontrola: Ovi motori omogućuju vrlo preciznu kontrolu brzine i pokreta bubnja, što može poboljšati učinkovitost pranja i zaštitu tkanina. Različiti programi pranja mogu se bolje prilagoditi specifičnim potrebama.

  7. Veći kapacitet: Perilice rublja s motorima s izravnim pogonom često mogu imati veći kapacitet jer je dizajn učinkovitiji i ima više prostora za bubanj.

Ukratko, perilice rublja s motorima s izravnim pogonom nude brojne prednosti, uključujući tiši rad, veću pouzdanost, manju potrebu za održavanjem i veću energetsku učinkovitost. Ove karakteristike čine ih sve popularnijim izborom među potrošačima koji traže visokokvalitetne i dugotrajne uređaje.


Motor s izravnim pogonom je bez četkica DC motor ugrađen na osovinu bubnja. Eliminacija remena i remenica omogućuje veću učinkovitost i pouzdanost uz manje buke i vibracija. Korištenje istosmjerne struje omogućuje MICOM-u kontrolu brzine i smjera rotacije. Za razliku od konvencionalnog električnog motora, u motoru s izravnim pogonom nema četkica koje se troše. Za razliku od tradicionalnih motora bez četkica, rotor u motoru s izravnim pogonom okružuje stator, umjesto da bude pričvršćen na njega. Hallov senzor izvještava MICOM o brzini motora. Ovaj motor je 36-polni DC motor s izravnim pogonom. Na rotoru je trajno pričvršćeno 12 magneta. Svaki magnet je u svakom trenutku nasuprot 3 pola statora. Hallov efekt senzor montiran je na statoru. On broji polove magneta dok se rotor okreće kako bi povratno dojavio informacije kontroleru. Kontroler motora može odrediti smjer i brzinu rotacije prilagođavanjem polariteta i amplitude snage primijenjene na stator.

Hallov efekt senzor se lako može ukloniti i zamijeniti. Za pristup senzoru morate ukloniti rotor i stator. Rotor je narezan i čvrsto pristaje na osovinu bubnja. Prilikom zamjene rotora, vjerojatno ćete trebati pomoćnika koji će držati bubanj na mjestu dok gurate rotor na osovinu. U suprotnom, bubanj bi se mogao pomaknuti naprijed dovoljno da oteža zamjenu vijka. Pomoćnik također može spriječiti pomicanje bubnja.