Testiranje ispravnosti otpornika





          Što se tiče otkrivanja kvarova, otpornici se koriste u dvije vrste sklopova: u sklopovima snage i u signalnim sklopovima. U sklopovima snage, otpornici se koriste za smanjivanje napona ili za ograničavanje struje. U oba slučaja, sva struja koja je potrebna za napajanje sklopa prvo mora proći kroz otpornik. Taj tip otpornika uglavnom je u opsegu od 1W do 10W. Na njemu je moguće kvar jer oni mogu imati funkciju kao osigurač ili na lemnom mjestu, gdje se zbog visoke temperature otpornika može razlemiti spoj.



U signalnim sklopovima, otpornici su većinom snage ¼ W do ½ W. Ti otpornici na sebi ne disipiraju snagu i zato je manje vjerojatno da će na njima biti kvar. Bez obzira na tip sklopa, otpornici kad su neispravni to je uvijek zato što su prekidu ili im se povećao otpor. Otpornik nikad nije u kratkom spoju ili u «djelomičnom kratkom spoju».




Na otporniku na kojem su zbog temperature ne može pročitati vrijednost i koji su pregorjeli, potrebno je da ih odlemite i spojite slomljene dijelove pomoću alu folije između dijelova i zatim izmjerite vrijednost pomoću ohmmetra. Za spiralni otpornik, potrebno je sastrugati lak do spirale i zatim pomoću ohmmetra izmjerite vrijednost svake polovine otpornika i tako procijenite vrijednost otpornika.



Boja kućišta otpornika - nezapaljivi otpornici




Važna je i boja kućišta otpornika, posebno kad popravljate elektronske uređaje te boje su bijela i plava. One su oznake za nezapaljive i/ili otpornike s osobinama osigurača. Važno je to znati kako ih ne bi zamijenili s običnim otpornicima.


Nezapaljivi se neće zapaliti ako se pregriju i važno je da ih ne zamijenite s običnim jer to može izazvati požar. Otpornici s osobinama osigurača su obično bijele boje s jednom crnom trakom po sredini kućišta. Ako tražite osigurače prvo njih potražite. Obično su vrijednosti manje od 0,1 Ω.