Otpornici





Otpornici su najpouzdanije elektroničke komponente. U elektronskim sklopovima stvaraju otpor protoku struje  tako da apsorbiraju dio električne energije koja je narinuta na sam otpornik i disipiraju tu energiju kao toplinu. Na taj način ograničavaju jačinu struje kroz taj sklop.

                        


Jedinica za otpor je Ohm (simbol je grčko slovo omega Ω). Otpornik od 1000 Ω označava se u shemama kao 1 KΩ, a 100 KΩ kao 1MΩ. Drugi nazivni podatak je snaga otpornika koju on može disipirati bez pregaranja. 

Nazivna snaga
(W)
promjer
(mm)
dužina
(mm)
1/8
2
3
1/4
2
6
1
3.5
12
2
5
15




Tipična snaga u većini aplikacija je je 1/8W, ¼W, 1/2W. Otpornik snage 1/8W najčešće se nalazi u signalnim sklopovima. Sklopovi s većom snagom zahtijevaju otpornike snage 1,2,5 ili 10W ili čak i veće.


Opće pravilo je da se izabere otpornik čija je nazivna snaga najmanje dvostruka od one snage  koja se očekuje da će se trošiti na otporniku. Na taj način, otpornik će vrlo brzo disipirati toplinu koju proizvede i moći će raditi na normalnoj temperaturi.
                  


Konstrukcija otpornika




Tradicionalna konstrukcija običnog otpornika male snage je ugljeni otpornik cilindričnog oblika. Ugljeni cilindar je izliven na par žičanih izvoda koji se nalaze na oba kraja cilindra. Dužina i dijametar cilindra se kontrolira kako bi se odredila vrijednost otpora. Što je cilindar duži vrijednost je veća, što je veći dijametar manji je otpor, što je veći cilindar veća je snaga koji otpornik može disipirati.

Novija, preciznija metoda je ta da se prevuče cilindrična jezgra s slojem materijala koji stvara otpor struji. Na krajevima se nalazi prsten ili kapa sa vodljivim materijalom. Umjesto različitih debljina ili dužine otpornika, proizvođač izreže spiralnu brazdu oko tijela otpornika. Mijenjanjem kuta spiralnog reza, proizvođač može vrlo točno podesiti dužinu i širinu spiralnog trake, pa tako i otpor. Otpornici se potom prevlače s fenolnim ili keramičkim materijalom i potom se otisne vrijednost dovršenog otpornika.


Opornici velikih snaga se proizvode od žice za otpornike (NiCr ili slični materijali) koja može izdržati velike struje i visoke temperature. Otporna žica je namotana oko keramičke jezgre i spojena na vanjske izvode. Oni mogu stalno raditi na većim temperaturama. Ovi otpornici ne spadaju u pravilo izbora dvostruko veće snage. To nije praktično kod otpornika 0d 20 ili 50W. Ti otpornici mogu izdržati visoke temperature u normalnim uvjetima, potrebno im je dati dovoljno fizičke udaljenosti od drugih komponenti tako da mogu bezopasno rasipati toplinu.