Osigurači


Rastalni osigurači i rastalni uređaji su bitni za zaštitu od pregrijavanja, uništenja, vatre i naponskih udara.




Najuobičajeniji tip rastalnog osigurača je 20x5 mm stakleni tip, koji se pojavljuje u 5 vrsta, TT, T.M.F. i FF poredanih po redu brzina djelovanja. Stakleni topljivi osigurači su dostupni u strujnim veličinama od 32 mA prema gore, nazivna struja  je ona koju osigurač može stalno podnositi bez oštećenja.  

Osigurač s oznakom T omogućuje protok struje koji je 10 puta veći od nazivne struje u kratkom vremenu od 20 ms i koristi se u uređajima kod kojih se se kod uključivanja pojavljuje velika udarna struja kao što su snažna pojačala s toroidnim transformatorom. Ovaj tip osigurača se može prepoznati po rastalnoj žici koja je spiralno namotana ili je u obliku opruge.


Da bi se rastalio osigurač, mora proći mnogo veća struja u vremenu koje ovisi o vremenu topljenja. Ova minimalna struja topljenja je tipično 50-100% viša nego nazivna struja.

Uobičajeno je da osigurač radi na 75%  svoje nazivne vrijednosti.  Na primjer ako struja koja protječe kroz osigurač iznosi 750 mA tada nazivna struja osigurača treba biti 1A. Kod visokih temepertura prostora u kojem se nalazi osigurač treba biti i veća nazivna struja osigurača. Na primjer kod struje od 1,5A i temperature prostora od 70°C, spori osigurač treba imati nazivnu vrijednost od 1.5/(0.75 x 0.80) = 2.5A.


Svi osigurači imaju unutarnji otpor i zbog toga dolazi do pada napona dok rade; brzi osigurači imaju viši otpor nego tipovi sa zadrškom, i pad napona od 1V na HBC osiguraču kojim prolazi struja od 500mA je normalan. Spori osigurači se koriste tamo gdje se očekuju da uklopna ili prolazna struja značajno pređu normalno postojano stanje struje.

ICP (Zaštitnik integriranog kruga) osigurači se obično koriste u potrošačkoj opremi. Oni su u plastičnom obliku u oblicima koji su prikazani na slici. Brzo djeluju (200ms kod 300% struje) i nisu polarizirani, sa niskim padom napona i niskim (50-150V) nazivnim naponom.  Brojčana oznaka koja slijedi nakon slova mora se pomnožiti sa 40 da bi se dobila nazivna struja u miliamperima: tako je ICP-N15 600mA, a ICP-F10 je tip od 400 mA.


stakleni
 1AG (AGA)


2AG (225)
stakleni

Tip FF:  manje od 0.001 sec.
Tip F:    od 0.001 - 0.01 sec.
Tip T:    od 0.01 - 0.1 sec.
Tip TT:  od 0.1 - 1.00 sec.

3AB
(keramički)


Keramički osigurači se koriste kad je u pitanju mogućnost loma kao u slučaju medicinske opreme. prihvatljivo je zamijeniti stakleni osigurač s keramičkim, ali  ne i suprotno. 

3AG (AGC)
stakleni

HBC

Automobilski
i
Mini-Auto
(blade)

ICP

Termo
osigurač

Minijaturni
Wickman
TR5

Picofuse (microfuse)
veličine otpornika od    ¼ W